top of page
  • Facebook
  • Instagram

Opkoper Natasha Daniels: “Rijk word ik er niet van, maar ik doe het graag”

  • Foto van schrijver: Valentina Doukhopelnikoff
    Valentina Doukhopelnikoff
  • 2 mei 2022
  • 6 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 3 mei 2022



De standplaats van Natasha is een van de aantrekkelijkste op de rommelmarkt op het Gouden Kruispunt in Sint-Joris-Winge. De spullen van mijn grootouders die uitgestald staan, zullen daar zeker voor iets tussen zitten. “Een van de fijnste huizen om in te werken”, vindt Natasha. Maar ook de enthousiaste en goedlachse vrouw achter die spullen draagt bij aan de sfeer. Ze maakt eerst nog even tijd om met enkele klanten een praatje te slaan, voordat ze haar aandacht richt op het interview.


“Ik ging als klein meisje vaak mee met mijn papa naar rommelmarkten voor speelgoed. Sindsdien heb ik eigenlijk al de smaak van de job te pakken. Ik begon met het Brocanterieke in 2000 als opkoper in bijberoep, naast mijn job in de Ikea, wat maakt dat ik nu al meer dan 20 jaar actief ben in de stiel. Meer bepaald maak ik huizen leeg en verkoop ik de goede stukken door op rommelmarkten. Dit is ook meer dan een hobby voor mij, het is mijn broodwinning geworden. Dat kunnen niet heel veel collega’s zeggen, voor de meesten blijft het een extra bijverdienste. En toch is elke opkoper een “handelaar”. Dat is zelfs een mooier woord dan opkoper. Iedereen in onze stiel koopt en verkoopt opnieuw.”

“Mensen vergeten dat onze stiel past in het milieuvriendelijke plaatje. Alles wat wij weggooien kost ons geld. Iets wat niet verkoopbaar is, zullen we daarom zo goed mogelijk recycleren.”

DUURZAAM LEVEN

“Ik sluit hier meestal een deal met de buurman. We komen dan een prijs overeen en hij koopt dan alles op wat overblijft. Op zijn beurt gaat hij met mijn ‘rest’ naar Brussel waar hij het probeert te verkopen. Sommige mensen zullen mij voor gek verklaren dat ik de inboedel doorverkoop aan zo een magere prijs, maar alles opnieuw inladen en stockeren in ons magazijn kost meer. Ik zal bijna nooit met een volle camionette terug thuis aankomen. Mijn stand zal er ook telkens anders uitzien, ik heb altijd wel nieuwe spullen bij. Door het doorverkopen van mijn stand belanden weinig spullen in de container. Veel meer spullen krijgen op die manier een tweede leven.”


“Mensen vergeten dat ook onze stiel past in het milieuvriendelijke plaatje. Alles wat wij weggooien kost ons geld. Iets wat niet verkoopbaar is, zullen we daarom zo goed mogelijk recyclen, zodat we er zo weinig mogelijk geld aan verliezen. Wat veel mensen niet weten is dat de Kringloopwinkel hun afvalberg niet moeten betalen. Alles wat zij weggooien, is gratis. Zij worden namelijk gesubsidieerd door de overheid. Daarbovenop is de Kringloop redelijk kieskeurig in welke spullen ze aannemen, ook al krijgen ze de spullen gratis.”

Inkijk Brocanterieke

INTERNET: EERDER EEN VIJAND DAN EEN VRIEND

“Internet strooit heel wat roet in het eten. Met de komst van onder andere Vinted en Tweedehands.be is onze job moeilijker geworden. De pareltjes worden allemaal door de eigenaars zelf online verkocht, waardoor wij soms achterblijven met de ‘rommel’. Ik heb ook een tijdje geprobeerd om via Tweedehands te verkopen, maar dat vind ik maar niks. Ik mis dan de feeling van een rommelmarkt en de klanten. Bij online verkoop zie je de persoon achter de naam niet, je weet niet wie het stuk koopt, wat ik jammer vind. En dan heb ik het nog niet gehad over oplichters op Tweedehands. Die ben ik al vaak genoeg tegengekomen. Een Jessica is niet altijd een Jessica.”

“Jongeren zijn kieskeuriger dan de doorsnee rommelmarktbezoeker. Ze zijn op zoek naar vintage en retro, dingen die opnieuw ‘in’ zijn.”

“Vroeger kon je ook een vaas verkopen waar enkele kantjes aan ontbraken. Nu wil iedereen iets ‘nieuw’. Maar dat is bijna onmogelijk in onze stiel: wij vinden nooit iets in nieuwstaat. Het is doorheen de jaren ook veel moeilijker geworden om unieke stukken op de kop te tikken. Als je nu over de rommelmarkt wandelt, zal je vaak dezelfde dingen tegenkomen. Tegenwoordig heb je voor veel producten meerdere concurrenten, waardoor de prijzen stijgen. Maar daar doe ik niet aan mee. Mijn prijzen zijn steeds dezelfde gebleven, fruitkistjes zijn bij mij nog altijd te koop voor vijf euro per twee stuks, ook al is heel Vlaanderen ernaar op zoek.”


ROMMELMARKTVERKOPERS: ECHTE MARKETINGSPECIALISTEN

“Het doelpubliek verschilt per rommelmarkt. Deze rommelmarkt (op het Gouden Kruispunt in Sint-Joris-Winge) is een van mijn favorieten. Hier vind je vooral liefhebbers en verzamelaars. Je komt er vaak dezelfde mensen tegen. Met wat ervaring weet je van zo een mensen wat hun smaak is en waar ze naar op zoek zijn. Wat je uitstalt verschilt ook steeds per rommelmarkt. Je moet al enige ervaring hebben om je aan te passen naar het doelpubliek van de rommelmarkt.. Een chique vaas neem je bijvoorbeeld mee naar het Vossenplein in Brussel, maar diezelfde vaas stal je niet uit op Abattoir in Brussel. Daar zet je best servies, mokken, bestek en bijvoorbeeld microgolfovens te koop. Nuttige spullen dus voor een betaalbare prijs, vooral bedoeld voor de kansarmen. Deze markten zijn natuurlijk niet het meest winstgevend, maar er valt altijd wel iets te rapen. En dat die mensen het kunnen gebruiken is het voornaamste.”


“Er duiken ook steeds meer jongeren op. De Kringloopwinkel en Vinted zijn wel nog steeds populairder bij deze doelgroep. Maar steeds meer komen hier en daar ook jonge koppeltjes of studenten langs, op zoek naar bijvoorbeeld spullen voor hun eerste appartement of kot. Zij zijn wel kieskeuriger dan de doorsnee rommelmarktganger. De jongeren zijn op zoek naar ‘Vintage’ en ‘retro’, dingen die opnieuw ‘in’ zijn.”


DÉ EIGENSCHAP VAN EEN GOEDE OPKOPER

“Een opkoper moet in eerste instantie eerlijk zijn. Je inkomsten hangen voor een groot deel af van je reputatie. Mond-tot-mond reclame is de belangrijkste en vaak de enige reclame in ons beroep. Je moet een goede naam creëren als opkoper, zorgen dat je je job goed doet, zodat klanten je altijd weer aanbevelen aan vrienden. Als je niet eerlijk bent, dan loop je een blauwtje. Een eerlijke prijs maken is de basis voor een goede opkoper. Je wordt heus niet rijk van deze job, waarom zou je dan proberen er zoveel mogelijk winst uit te halen op een oneerlijke manier?”

“Het is geen nine-to-five job. Zeker als je ervan wilt kunnen leven, moet je er elk uur van de dag mee bezig zijn. Je moet het graag doen, anders zal je niet overleven.”

“En niet onbelangrijk: het menselijke aspect mag nooit ontbreken. Huizen leegmaken gaat vaak gepaard met emoties voor de eigenaren of de families. Zeker wanneer het gaat om een overlijden. Dan krijgt het leegmaken van een huis toch nog een andere sfeer, waardoor het zelfs voor ons af en toe moeilijk wordt. Ooit vond ik bij het leegmaken van een huis een gouden ring, ergens helemaal vervormd in een hoekje. De ring was blijkbaar van de oma van de klant. Het doet mij enorm veel deugd om zoiets terug te bezorgen aan de klant, voor wie het een emotionele waarde had. Zo een spullen behoren altijd tot de families. Niet elke opkoper zal op die manier denken, maar ik zou niet kunnen leven met spullen en geld die ik niet eerlijk heb verdiend. Die oneerlijke opkopers bederven jammer genoeg onze reputatie. Opkopers zijn geen geldwolven, en als ze geldwolven zijn, zitten ze in dit beroep niet op de juiste plaats. Om poen te scheppen zoek je best een andere job.”


“Ook beginners vergeten de regel van een eerlijke prijs nog te vaak. Veel leken in het vak hebben daardoor al hun boeltje kunnen pakken. Starters mogen ook zeker niet vergeten dat het geen nine-to-five job is. Zeker als je ervan wilt kunnen leven, moet je er elk uur van de dag mee bezig zijn. Met de populariteit van het internet wordt dit alsmaar uitdagender. Je moet het graag doen, anders zal je niet overleven.”


DE TOEKOMST

“Er zit zeker toekomst in het beroep, maar het zal een heel andere gang gaan dan nu. Mijn dochter is ook heel graag bezig met het verkopen. Maar of ze er later nog van zal kunnen leven betwijfel ik. Die kans zit er voor niemand in. Ik heb haar dan maar aangespoord om een diploma te halen, ze wil nu voor dierenarts gaan. Opkopen kan ze nog altijd als hobby doen, hopelijk.”



 

Wie is Natasha Daniels?

  • Geboren in Sint-Truiden in 1974

  • In 2000 gestart als opkoper in bijberoep (Brocanterieke)

  • 4 jaar een deeltijdse job in Ikea

  • Te vinden op markten in binnen- en buitenland

  • Favoriete markt: San Benedetto del Tronto in Italië

  • Stijlen: retro, brocante, vintage …

  • Marktweek:

Maandag: ‘t Gouden Kruispunt (Sint-Joris-Winge)

Vrijdag: Abbatoir (Brussel)

Zaterdag: De Vrije Met (Zoutleeuw)

Zondag: Veemarkt (Sint-Truiden)




 












Comments


Laat van je horen...

Bedankt voor je bericht!

© 2022 by Oud Nieuws. Proudly created with Wix.com

bottom of page