De bloemetjes buiten op de garageverkoop
- Hanna Vereecke
- 29 mei 2022
- 3 minuten om te lezen
Een garageverkoop in mijn eigen gemeente? Dat kon ik niet missen. Op een prachtige zondagmiddag trok ik erop uit door de straten van Sint-Denijs-Westrem bij Gent om er te snuisteren tussen de spullen van de buurtbewoners. "De verkoop zelf kan mij eigenlijk niet zoveel schelen, maar de mensen met wie ik vandaag al heb gebabbeld, dat is fantastisch."
Meer dan honderd garagepoorten werden opengezet om nieuwsgierige kopers op de oprit te ontvangen. Een grote verkoop, verspreid over de hele gemeente Een drankje, een babbeltje en een goede verkoop bezorgden kopers en verkopers een mooie namiddag.
Het principe van de garageverkoop is simpel. Deelnemers die hun spullen wilden verkopen konden zich online registreren. Alle deelnemende adressen werden op een kaartje van de gemeente aangeduid. Vanaf 8u ‘s ochtends kon je de hele dag door een kijkje nemen in de garages, op de oprit, of in de voortuin van de verkopers. Een rommelmarkt die verspreid is over verschillende locaties, dus. De uitgetekende route was net ver genoeg voor een mooie wandeling of kleine fietstocht. En of het een succes was: meer dan honderd huizen brachten hun spullen naar de straat, en nog meer enthousiaste kopers kwamen langs.
De gemeente werd opgedeeld in vier verschillende gebieden met elk hun eigen route langs de vele garages. Op die manier was er nergens een grote drukte, en bleef het bezoek verspreid over de gemeente. De garageverkoop lokte nieuwsgierigen van overal. Er waren niet alleen mensen uit de buurt die een toertje deden met de fiets. De garageverkoop lokte ook mensen van buiten de gemeente, die met de auto op ronde gingen. Veel bezoekers zochten hun weg in Sint-Denijs-Westrem. “Mensen kennen de buurt niet, en komen hier de plannetjes vragen”, merkte een verkoopster.
De verschillende deelnemende adressen hadden erg hun best gedaan om er een leuke verkoopstand van te maken. Er hingen ballonnen langs de weg, mensen sloegen een tentje op de oprit, anderen zorgden voor een streepje muziek op de achtergrond, of boden zelfs een drankje aan. Daar kwamen pas mensen op af. Een gezellig drukke sfeer in het anders o zo rustige Sint-Denijs.
Opvallend: bij de bewoners van een mooie gerenoveerde hoeve ging de opbrengst van de garageverkoop naar een basisschool in Pepinster die vorige zomer getroffen werd door de overstromingen.
GOEDE BUREN MAKEN GOEDE VRIENDEN
Veel mensen verkochten kleren, speelgoed, boeken en antiek. Af en toe waren er enkele pareltjes te vinden zoals oude reclameposters of een hele serviesset. Sommige huizen hielden het bescheiden met een kleine tafel, anderen leken hun hele huis buiten te zetten. Ongelooflijk hoeveel spullen mensen op hun zolder hebben liggen. Het was blijkbaar niet gemakkelijk om orde te brengen in de chaos. ‘Ik heb hiervoor twee dagen op de zolder gezeten. Zoveel spullen moesten er weg’, klinkt het.
De les van de dag? Goede buren maken goede vrienden. De garageverkoop vormde de ideale gelegenheid om mijn buren wat beter te leren kennen. Sommige mensen passeer je op straat, zeg je kort goeiedag. Nu weet ik ook wie er achter de mooie gevels leeft. De garageverkoop was een succes door het contact dat het evenement voortbracht. Dat zeggen verschillende deelnemers. ‘De verkoop zelf kan mij eigenlijk niet zoveel schelen, maar de mensen met wie ik vandaag al heb gebabbeld, dat is fantastisch. Je babbelt met mensen die je soms eens van ver tegenkomt, nu pas leer je je buren echt kennen.’
"Nu pas leer je je buren echt kennen"
Mijn persoonlijke buit: een paar sandalen, een broek, twee wegwerpcamera’s en een mooie tas voor nog geen 15 euro. Maar bovenal leuke babbels met mensen die ik goed en minder goed kende. En eerlijk: soms kwamen we meer uit nieuwsgierigheid voor het huis en de mensen, dan voor wat er uitgestald lag op de oprit.
Kommentare