5 unieke tweedehandsconcepten van eigen bodem
- Hanna Vereecke
- 20 apr 2022
- 3 minuten om te lezen
Upcycling vindt zijn weg in de tweedehandswereld. Maak kennis met de Belgische creatievelingen die een tweede leven geven aan kleren, fietsen en ander goeds!
1. Something Something: Tweede liefdesleven
Koppels die gaan trouwen weten het maar al te goed: een huwelijk kost veel geld. Een nieuwe bruidsjurk neemt ook al snel een flinke hap uit je portemonnee. Gewoonlijk wordt een bruidsjurk maar een keer uit de kast gehaald, daarmee is het niet zo’n duurzaam kledingstuk. Zonde, dat dacht ook Paulien Riemis toen ze Something Something lanceerde, een webshop voor tweedehands bruidsjurken. De Antwerpse modeblogster heeft zelf een voorliefde voor tweedehands en fashion en combineert die twee passies nu op een duurzame manier. Something Something koopt tweedehands jurken aan, knapt de jurken op en zet ze vervolgens online in de etalage. Toekomstige bruiden kunnen de bruidsjurken passen in de showroom in Antwerpen. Preloved jurken krijgen zo een tweede liefdesleven.

2. Cyclo: upcycling – letterlijk
Cyclo promoot de fiets in Brussel. De organisatie wil de fietscultuur naar de stad brengen via workshops, de verhuur van fietsen en fietsenparkings. Cyclo heeft zelf zes herstelpunten in Brussel, en verkoopt daarnaast ook tweedehandsfietsen. Afgedankte fietsen worden door Brusselse mecaniciens opgeknapt met oude fietsonderdelen. De mecaniciens van Cyclo worden opgeleid in een sociale tewerkstellingsplaats. De zogenaamde ‘weesfietsen’ krijgen na een grondige herstelling een nieuwe eigenaar. Een echte Cyclo-fiets is een kwaliteitsvolle tweedehands fiets met een mooie look. Het is dus een duurzame en sociale aankoop, en nog eens goed voor het milieu ook.

3. Botega: wijnglazen 2.0
Botega transformeert lege wijnflessen tot modieuze glazen. Jolien Vande Vliet kwam op het idee na een vakantie in Bali, waar ze uit glazen dronk die van wijnflessen waren gemaakt. Ze nam het idee mee naar België en begon thuis glazen te maken. Het productieproces is intussen verplaatst naar een atelier in Antwerpen.
Botega-glazen zijn esthetische en ecovriendelijke glazen. Elk glas is uniek en heeft zijn eigen verhaal. De lege flessen die omgebouwd worden tot glazen, worden verzameld in Antwerpse bars en restaurants die deelnemen aan het project. Die flessen worden met de bakfiets opgehaald en naar de studio gebracht. In de studio worden de flessen schoongemaakt en getransformeerd tot glazen. Elk glas is uniek en heeft zijn eigen verhaal: alles wordt namelijk met de hand gemaakt en afgewerkt tot in de details. De cirkel is rond wanneer de glazen terug op de tafel belanden.

4. De KiloMeet: kringlopen per kilo en per meter
De Kringwinkel zal je wel kennen. Maar heb je al gehoord van De Kilomeet? Het is de ‘experimentele’ afdeling van de Kringwinkel, waar de overschotjes terechtkomen. De Kilomeet heeft drie vestigingen in Aalst, Deurne en Mortsel. De naam van de winkel verraadt het concept al: je kan er spullen kopen – de ‘restanten van de Kringloopwinkel zelf – per kilo en per meter. Voor speelgoed, accessoires, kleding, boeken en lp’s betaal je voor het gewicht. Tapijten, schilderijen, deuren en worden dan weer aangerekend per meter. De Kilomeet trekt veel geïnteresseerde snuisteraars, want elke week komen er nieuwe goederen bij. Er zijn handige winkelkarretjes voorzien om makkelijk een kilo kleren in mee te nemen. Een halve euro per kilo voor een gezelschapsspel, of een euro per kilo voor theepotten en kopjes: de prijzen van de KiloMeet zijn spotgoedkoop.

5. Jobags: rugzakken met een cultureel verleden
Jobags is een upcyclingproject van de man die de naam inspireerde: Joël Conte. De Brusselaar gaat creatief aan de slag met herbruikbare materialen die hij omtovert tot rugzakken en andere goodies. Reclameposters, fietsenbinnenbanden, jeansbroeken of pvc-buizen: alles krijgt een tweede leven. Van versleten jeansbroeken maakt hij leuke vissershoedjes en oude metalen tovert hij om tot een basketbalring. Het grootste project van Jobags – de naam zegt het zelf – zijn de rugzakken- en tassencollecties gemaakt van affiches van culturele evenementen in Brussel, zoals die van het Brussels International Fantastic Film Festival. Een Jobag is een duurzame aankoop: alle materialen die worden verwerkt zijn afkomstig van Brussel, en het productieproces vindt plaats in atelier de Welvaartkapoen, een sociale tewerkstellingsplaats in Molenbeek.

Comments