Waarom tweedehands een kans verdient
- Tuur Bries
- 22 mrt 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 10 apr 2022
Een pleidooi voor meer hergebruik

Verhalen en nieuws brengen over de wereld van tweedehands: dat is de opzet van Oud Nieuws. Maar waarom juist die insteek? Een korte kennismaking.
Kringen, upcycling, vintage: het is in. Tegenwoordig is het zo gek nog niet om kleren, platen, meubels en andere tweedehands te kopen. Tweedehandswinkels zien deze trend ook vertaald in cijfers – de kringwinkel ziet zijn omzet jaar na jaar stijgen. Je kan het niet zomaar wegzetten als de zoveelste trend: tweedehands is hipper dan ooit. In onze maatschappij hechten mensen steeds meer belang aan waarden zoals duurzaamheid en authenticiteit. Het is dan ook geen toeval dat tweedehands nu zo’n grote aantrekkingskracht heeft.
One man's trash is another man's treasure
Tweedehands kopen levert een grote milieuwinst op. Het is een kwestie van hergebruik, dus er is geen nood om nieuwe producten te maken. Zo bespaar je de grondstoffen, energie en werkkracht die gepaard gaan met productie, en ga je vervuiling tegen. Het item dat je koopt, redt je ook nog eens van de storthoop en geef je het een tweede leven. Wat voor de ene waardeloos is, kan dus nog steeds waardevol zijn voor de ander.
Voor een appel en een ei
Tweedehands shoppen is ook nog eens interessant voor de portefeuille. Je kan spullen op de kop tikken voor een fractie van de nieuwprijs, in tijden van economische onzekerheid is dat mooi meegenomen. Door de lage prijzen had tweedehands vroeger bij velen een minderwaardige bijklank: ‘goedkoop is duurkoop’ of ‘buy cheap, buy twice’. Maar voor tweedehands gaat dat niet op. Die negatieve connotatie ebt langzaam weg. Het is niet langer ‘tweedehands’, het is ‘vintage’ Dat roept heel andere associaties op: geen rommel, maar kwaliteit, niet ouderwets en afgedankt, maar smaakvol en zo goed als nieuw. En dat kan tellen.
Bijzondere vondsten
Onze maatschappij is er een van massaproductie. Dat betekent ook dat ontelbaar veel andere mensen dezelfde koffietafel, dezelfde kast, dezelfde schoenen, dezelfde jas, hebben als jij. Daarbij heeft het kopen van tweedehandsspullen nog een voordeel, het betreft namelijk vaker unieke stukken. In de plaats van de typische IKEA-kast kan je zo bijvoorbeeld een handgemaakte kast vinden die al generaties meegaat. Als je authenticiteit wil moet je het tweedehands zoeken.
De keerzijde
Natuurlijk is het in de wereld van de tweedehands niet enkel een goednieuwsshow. Ook deze sector een kant die het licht niet mag zien, zoals altijd als er geld mee gemoeid is. Zo heb je bijvoorbeeld opkopers die alle waardevolle spullen proberen op te kopen om deze dan aan veel hogere prijzen verder te verkopen. Ook van oplichting blijft deze sector niet bespaard. Met ‘Oud Nieuws’ kunnen – en mogen – we de keerzijde van de medaille niet onderbelicht laten.
Comments